× Logo studioplien de smeedschool Home Cursus edelsmeden Workshop edelsmeden Foto's edelsmeden Wat is edelsmeden? Contact
Cursus Edelsmeden bij Studioplien de Smeedschool

Cursus Edelsmeden

De cursus edelsmeden wordt twee maal per jaar georganiseerd, ieder met een duur van 10 weken. Per week kun je 2,5 uur werken aan je eigen ontwerp onder begeleiding van Plien; edelsmid van de Smeedschool.

Je leert het bewerken van edelmetaal zoals zilver en goud tot een sieraad door middel van technieken zoals: zagen, vijlen, solderen, smeden, gieten etc. Na de reeks van 10 weken kun je beslissen om door te gaan en het ambacht verder uit te diepen.
Je leert het ambacht edelsmeden om als hobby uit te oefenen, je krijgt geen diploma of certificaat.

Wil je eerst kennismaken met edelsmeden? Dan kun je ook met een workshop edelsmeden beginnen.

Wat is de opzet van de cursus edelsmeden?

De groepen bestaan ongeveer uit 8 personen, iedereen heeft een eigen werktafel die je kunt inrichten met je eigen starters gereedschap. In het lokaal zijn alle andere gereedschappen, apparaten en branders aanwezig die je verder nog nodig zal hebben.
Onder het genot van koffie en thee ga je aan het werk.

Voor zilver, soldeer, zaagjes, schuur-/polijstpapier en andere materialen kun je terecht in 'Het winkeltje van Plien', of als je er zelf aan kan komen is dat ook prima.

Inschrijven voor cursus edelsmeden

Cursus Edelsmeden in de Stadsfabriek

Op welke dagen is de cursus edelsmeden?

De cursus edelsmeden is twee maal per jaar in 10 weken te volgen. Niet alle dagen van de week, maar je wordt ingedeeld in een vast groepje op een vaste dag of avond. De cursus edelsmeden wordt gegeven aan de Marconistraat 5 in de Stadsfabriek Oudorp, regio Alkmaar, Heiloo, Limmen en Castricum.
De verschillende cursusdagen worden hierna weergegeven.

Cursus edelsmeden 2024

Een cursus bevat 10 dagdelen van 2,5uur en kan op de volgende dagen worden gevolgd:

  • Maandagmiddag,
    15.00uur - 17.30uur
    start 29 januari 2024 (10 cursusmiddagen)
  • Maandagavond,
    19.00uur - 21.30uur
    start 29 januari 2024 (10 cursusavonden)
  • Donderdagochtend,
    09.30uur - 12.00uur
    start 8 februari 2024 (10 cursusochtenden)
  • Donderdagmiddag,
    12.30uur - 15.00uur
    start 8 februari 2024 (10 cursusmiddagen)
  • Vrijdagochtend,
    09.30uur - 12.00uur
    start 2 februari 2024 (10 cursusochtenden)

Wat kost de cursus edelsmeden?

De kosten zijn € 180,- pp. voor 10 dagdelen, en € 100,- voor de aanschaf van een starters gereedschapset.

De starters gereedschapset bestaat uit:

  • Een zaagbeugel met zaagjes
  • Een zaagplankje
  • Schuur- en polijstpapier
  • Een blokvijl
  • Kleinere vijl
  • Zilver
  • Zilversoldeer

Wat heb ik nodig voor edelsmeden?

Voor het smeden zijn smeedhamers en aambeelden nodig. Voor het vormen gebruikt de edelsmid tangen, vormgereedschappen en een wals. Voor het solderen is een gasbrander nodig met een drukregelaar of zuurstof aanvoer.
Deze gereedschappen zijn in aanwezig in onze cursusruimte en beschikbaar voor cursisten.

Als je begint met de cursus is het zeer aan te bevelen om het starters- gereedschap setje aan te schaffen. Alles wat daarin zit geeft je de mogelijkheid om meteen te starten, en om thuis ook eventueel nog wat te werken aan je werkstuk.

Materialen zoals zilver, edelstenen en soldeer zijn verkrijgbaar tijdens de cursus bij de docent.

Eigen werkstukken maken

Start je met een nieuw werkstuk dan maak je meestal in overleg met Plien een goed stappenplan waarin we alle technieken die aan bod komen even doorspreken. Iedereen werkt in het eigen tempo, zo maakt de één 4 werkstukken in een reeks Edelsmeden en de ander maar 1. Door steeds iets moeilijkere ontwerpen te maken beheers je uiteindelijk alle technieken en kun je echt bijna alles maken!
Wél is het een ambacht waarbij de processen over het algemeen langzaam gaan, het is ook heel belangrijk dat je veel tijd besteed aan de afwerking van het edelmetaal, dat maakt echt het verschil!

Gereedschappen bij Cursus Edelsmeden

Met welke materialen werk je bij de cursus edelsmeden?

We werken hoofdzakelijk met zilver (sterling, 925 dz.). Het eerste werkstuk wordt ook gemaakt van zilver. Om het eerste ontwerp niet meteen heel ingewikkeld te maken is het vaak zo dat het al meteen een dierbaar en vaak gedragen sieraad wordt!
Ben je wat verder gevorderd? Dan kun je soms ook met goud aan de slag. Ook andere (edel)metalen worden gebruikt zoals messing, koper of titanium.

Het zetten van edelstenen is ook een veel voorkomende techniek. Niet geschikt als starterswerkstuk maar wel al vrij snel haalbaar.

Instagram StudioPlien  Volg ons op Instagram @studioplien