× Logo studioplien de smeedschool Home Cursus edelsmeden Workshop edelsmeden Foto's edelsmeden Wat is edelsmeden? Contact
Wat is Edelsmeden?

Wat is edelsmeden?

Bij StudioPlien draait alles om edelsmeden. Edelsmeden, een algemeen gebuikte term. Maar wat is edelsmeden eigenlijk?

Op deze pagina informeren we je over edelsmeden en gebruikte technieken en materialen bij het edelsmeden. Zodat je straks weet; OK, dat is dus edelsmeden!

Wat is edelsmeden?

Edelsmeden is het bewerken van edele metalen tot een voorwerp dat dienst doet als sieraad of kunstwerk. Een edelsmid voert het ambacht uit, waarbij deze gebruik maakt van verschillende gereedschappen en edelmetalen.

Welke materialen gebruikt een edelsmid?

Een edelsmid werkt met edele metalen zoals goud, zilver, platina en palladium. Ook gebruikt een edelsmid edelstenen om te verwerken in het edele metaal, om zo sieraden te vervaardigen.
Lees meer over edelmetaal (bron: Wikipedia)

Kan ik als hobby edelsmeden?

Ja; het ambacht edelsmeden kan als hobby beoefend worden.
Op een cursus edelsmeden kun je de verschillende metaalbewerkingen leren, met de juiste edelsmid gereedschappen. Hoe meer ervaring, hoe meer vaardigheid er verworven kan worden.

Wat is een zilversmid?

Een zilversmid vervaardigt gebruiksvoorwerpen zoals bv. tafelgerei van edele metalen. Een zilversmid wordt ook wel een edelsmid genoemd.
Lees meer over zilversmid (bron: Wikipedia)

Wat is een goudsmid?

Een goudsmid vervaardigt sieraden van edele metalen. Een goudsmid wordt ook wel een edelsmid genoemd.
Lees meer over goudsmid (bron: Wikipedia)

Wat is het verschil tussen een goudsmid en een zilversmid?

Een goudsmid vervaardigt van edele metalen sieraden, en een zilversmid vervaardigt gebruiksvoorwerpen zoals bv. tafelgerei van edele metalen. Een verzamelnaam van deze twee is edelsmid.

Welke gereedschappen gebruikt een edelsmid?

Een edelsmid 'smeed het edele metaal in koude toestand'. Voor het smeden zijn smeedhamers en aambeelden nodig. Voor het vormen gebruikt de edelsmid tangen, vormgereedschappen en een wals. Voor het solderen is een gasbrander nodig met een drukregelaar of zuurstof aanvoer.

Is er een workshop om een zilveren ring te maken?

Ja; wanneer een opleiding of cursus je te lang duurt, kun je in een weekend een workshop edelsmeden volgen!
Wij organiseren iedere maand een workshop edelsmeden, waar bij je kennis maakt met het vak edelsmeden. Na deze middag sta je buiten met een zelfgemaakt zilveren sieraad of ring en het je de geheimen van het vak geleerd.

Wat leer je op de cursus edelsmeden?

Het aanleren van het ambacht edelsmeden door een edelsmid, met als doel om het ambacht te beoefenen als hobby zonder het verkrijgen van een diploma of certificaat.

Hoe kun je zilver of goud bewerken tot een sieraad?

Je kunt zilver of goud bewerken tot een sieraad door middel van zagen, vijlen, solderen of gieten. Deze vaardigheden kun je aanleren op de cursus edelsmeden.

Kun je goud of zilver zelf recyclen of hergebruiken?

Ja; goud en zilver zijn her te gebruiken of te recyclen.
Op een cursus edelsmeden kun je leren hoe je goud of zilver kunt hergebruiken door het te gieten tot een halffabrikaat (plaat of draad), of door het te gieten in een mal van een zelfontworpen vorm.

Kun je edelstenen verwerken in sieraden?

Ja; je kunt edelstenen verwerken in sieraden. Dit kun je leren op een cursus edelsmeden, waar je de verschillende zettechnieken leert.

Instagram StudioPlien  Volg ons op Instagram @studioplien